Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Osobní
Truck Bus Agro

Potřebujete zvýšit kapacitu pneuservisu?

Zpět na Zpravodaj
 

Potřebujete zvýšit kapacitu pneuservisu?

Plně automatický montážní stroj Revolution od americké firmy Hunter Engineering Company představil první autonomní funkci uvolnění patky a demontáže pneumatiky. Prakticky to znamená 25% úsporu času obsluhy při přezouvání pneu.

Jak autonomní funkce pracuje?

Obsluha provede kompletní demontáž prvního kola sady a přezuté kolo umístí na hřídel vyvažovačky.

Poté umístí do výchozí polohy na montážním stroji druhé kolo a spustí autonomní funkci. Zatím co montážní stroj uvolní patky a demontuje pneumatiku, obsluha vyváží první kolo ze sady. Poté namontuje novou pneumatiku na ráfek a kolo opět umístí na hřídel vyvažovačky. Stejným způsobem proběhne přezutí a vyvážení zbývajících kol sady.

Kompletní přezutí jedné sady kol, bez ohledu o jaký typ pneumatik se jedná, včetně vyvážení, trvá zhruba 13 minut!

Stroj zvládne v tomto taktu pracovat celý den a obsluha, díky odstranění podílu fyzicky namáhavé práce, taktéž.

Takže při plánování kapacity pneuservisu na sezónu může servis počítat s tím, že sestava montážního stroje Hunter Revolution s vyvažovačkou zvládne za hodinu přezout a vyvážit téměř 5 kompletních sad jakýchkoliv kol.

Montážní stroj Hunter Revolution

Představuje největší podíl automatizace na demontáži a montáži pneumatik v servisním sektoru v současné době. Manuální operace obsluhy spočívá v podání kola a nové pneumatiky ke stroji, upnutí kola a nastavení výchozí pozice stroje. Další činností obsluhy je pouze dozor nad správným průběhem procesu. A tato část při použití autonomní funkce odpadá. Proces je stejný pro jakýkoliv typ a jakoukoliv velikost pneumatiky.

Uvolnění patek a demontáž jakéhokoliv typu a rozměru pneumatiky trvá zhruba 110 vteřin a montáž zhruba 40 vteřin. Podívejte se na srovnání přezutí 10 odlišných typů kol a pneumatik.

Nesrovnatelná pracovní síla a vysoká přesnost je dána hydraulickým pohonem stroje.

Proč některá kola způsobují vibrace?

Vyvážení kol (pokud je kolo správně upnuté) je dnes dokonalé. Podíl nekvalitních pneumatik a ráfků je dnes u dobrých výrobců mizivý. Přesto se stávají případy, že nově smontovaný komplet způsobuje vibrace. Nejčastější příčinou je právě montáž pneumatiky na ráfek. Může nastat případ, kdy patky pneumatiky sice těsní, ale nejsou perfektně usazené na ráfku. Pokud takové kolo změříme pod zatížením na stroji pro diagnostiku vibrací, zjistíme, že vibrační síla může přesahovat hranici, která se pro daný typ kola a vozidla projeví vibracemi.

Montážní stroj Hunter Revolution má integrovanou funkci „masáže patek“, která podle statistiky obrovského množství měření provedených firmou Hunter, v 50% případů tento problém odstraní.

Přínos zařízení pro servis

Největším přínosem montážního stroje Hunter Revolution je skutečnost, že uživatel může počítat se čtyřmi sadami přezutých a vyvážených pneumatik za hodinu, bez ohledu na rozměr a typ pneumatik, eliminuje finančně náročné riziko poškození pneumatiky, ráfku a zničení snímače tlaku a navíc přezutí kol velkých rozměrů a pneumatik s nízkými a tuhými bočnicemi přestává být pro servis problémem a časově náročnou operací.


 

Moskevská 1569/65b areál Narex, 101 00 Praha 10
Tel.: +420 272 072 331, Fax: +420 272 072 334
E-mail: info@adtechnik.cz, www.adtechnik.cz